ΑΝΘΡΩΠΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΕΙΣΕΡΧΕΣΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΥΘΥΝΗ!!!
ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ ΑΜΕΣΑ!!!!
ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΛΛΩΝ!!!

Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να
ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ΄τον
κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να
σμίξουμε τον κόσμο
(Γιάννης Ρίτσος)

ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
ΚΑΙ
ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ
ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
(Φώτης)

Τα συναισθήματα του ανθρώπου - Παραμύθι

Loading...

Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

Kρόκος ἤ προζάκ; Ἡ ἀρχαία θεραπευτικὴ γνώσις ἐπιβεβαιώνεται ἀπὸ τὴν ἐπιστήμη.
Είναι προφανές ότι υπάρχει κάτι μαγικό  στο λουλούδι του κρόκου (Crocus sativus) , από το οποίο προέρχεται  το μπαχαρικό κρόκος ή σαφράν.
Εάν η εντυπωσιακή ομορφιά του λουλουδιού του δεν σε μαγέψει , όταν δοκιμάσεις το μπαχαρικό η γεύση του θα σε γοητεύσει.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ενώ ο κρόκος   είναι εξαιρετικά ακριβός, επειδή χρειάζονται  περίπου 150 λουλούδια για να μας δώσουν μόλις 1.000 mg (0,035 oz)  στύμονες κρόκου , και κοστίζει περίπου 800 ευρώ το κιλό, δεν χρειάζεται αρκετή ποσότητα για να έχει αποτέλεσμα.Kρόκος ἤ προζάκ; Ἡ ἀρχαία θεραπευτικὴ γνώσις ἐπιβεβαιώνεαι ἀπὸ τὴν ἐπιστήμη.2 

Η μοναδικότητά του είναι, επίσης,  στο γεγονός ότι η συγκομιδή  του  δεν μπορεί να αυτοματοποιηθεί αλλά γίνεται  προσεκτικά με το χέρι, όπως χωρίς αμφιβολία έχει γίνει για δεκάδες χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
Kρόκος ἤ προζάκ; Ἡ ἀρχαία θεραπευτικὴ γνώσις ἐπιβεβαιώνεαι ἀπὸ τὴν ἐπιστήμη.3
A Minoan goddess supervising saffron use
Η Χημεία του κρόκου εκφράζει μια απόκοσμη πολυπλοκότητα.
Περιέχει πάνω από 150 πτητικές και αρωματικές  ενώσεις – μια βιοχημική συμφωνία που εξασφαλίζει ότι το μυστήριο της δεν θα μπορέσει να αποκωδικοποιηθεί πλήρως, τουλάχιστον στο βαθμό που οι μεγάλες ιατρικές δυνάμεις παραμένουν άκαμπτες  στην απλουστευμένη  σύγχρονη φαρμακολογία.
Ενώ η πρόσφατη προβολή του κρόκου για τις ιδιότητες του στην απώλεια βάρους  (μέσω καταστολής της όρεξης) στην εκπομπή του Δρ Oz έχει προκαλέσει αρκετά ένα κύμα ανανεωμένου ενδιαφέροντος για   αυτό το  μπαχαρικό, ο κρόκος  έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει από αυτό.
Μπορεί, πράγματι, να βοηθήσει  σοβαρές νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος του Alzheimer …
Μια  22-εβδομάδων πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη μελέτη  του κρόκου στην καταπολέμηση  της ήπιας έως μέτριας μορφής της  νόσου του  Αλτσχάιμερ που δημοσιεύθηκε το 2010, έδειξε ότι 15 mg κρόκου δύο φορές την ημέρα ήταν  εξίσου αποτελεσματικό με 5 mg  δονεπεζίλης (Aricept)  δύο φορές την ημέρα , με σημαντικά λιγότερες  παρενέργειες.
Μια  άλλη 16-εβδομάδων, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη μελέτη με εικονικό φάρμακο, που επίσης,  δημοσιεύθηκε το 2010, έδειξε ότι 15 mg κρόκου δύο φορές την ημέρα ήταν τόσο ασφαλές και αποτελεσματικο σε ήπια έως μέτρια μορφή της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Αλλα δεν είναι μόνο οι στύμονες που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, τα πέταλα του φυτού Crocus sativus έχουν επίσης αποδειχθεί σχεδόν ισοδύναμα με το Prozac (φλουοξετίνη), για την  θεραπεία  της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Progress in Neuropsychopharmacology and Biological Psychiatry το 2007, 15 mg πέταλα του Crocus sativus ήταν εξίσου αποτελεσματικά με 10 mg του Prozac για τη θεραπεία ήπιας έως μέτριας μορφής κατάθλιψης, πετυχαίνοντας  στο 25% των συμμετεχόντων  πλήρη ύφεση.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2004 για την  κατάθλιψη έδειξε ότι  30 mg κρόκου την ημέρα, ήταν εξίσου αποτελεσματικά με 100 mg την ημέρα του  φαρμάκου ιμιπραμίνη, για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας μορφής κατάθλιψης.
Άλλες επιβεβαιωμένες πειραματικά,  θεραπευτικές ιδιότητες του κρόκου  είναι:
Αγχώδεις Διαταραχές
Aσθενοσπερμία (χαμηλή σπερματοζωαρίων)
Καρδιακή υπερτροφία
Τοξικότητα ήπατος ωφειλόμενη σε   χημειοθεραπεία
Καρκίνο του παχέος εντέρου
Διαβητική νευροπάθεια
Δυσμηνόρροια (ακανόνιστη έμμηνο ρύση)
Στυτική Δυσλειτουργία
Οδοντοφυία
Υπέρταση
Φλεγμονή
Καρκίνος του ήπατος
Απόφραξη μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Εξάρτησης από οπιοειδή / Αποτοξίνωση
Καρκίνο του παγκρέατος
Ψωρίαση
Αναπνευστικές ασθένειές
Επούλωση πληγών
Ο κρόκος  έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζει  τουλάχιστον 22 βιολογικούς κύκλους   μέσω των ακόλουθων φαρμακολογικών δράσεων:
Αγχολυτική
Αντιφλεγμονώδη
Αντικαρκινική
Αντικαταθλιπτική
Αντιμεταλλαξιογόνο
Αντιοξειδωτική
Aντιπολλαπλασιαστική
Aφροδισιακή
Aποπτωτική
Βρογχοδιασταλτική
Αναστέλει το  ασβέστιο
Καρδιοπροστατευτική
Χημειοπροληπτική
Χημειοθεραπευτική
Αναστολέας Κυκλοοξυγενάσης
Διεγερτικών ανταγωνιστικών αμινοξέων
Υπνωτική και ηρεμιστική
Υποτασική
Νευροπροστατευτική
Ανταγωνιστές προσταγλανδίνης
Παράγοντας νέκρωσης όγκων άλφα αναστολέα
Ένα τέτοιο φυτό όπως ο κρόκος, όπως και κάθε φυτό με ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό και τρόπους δράσης και τόσο μεγάλη βιολογική δραστηριότητα σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή.
Ας μην ξεχνάμε ότι η διαφορά  από το φάρμακο και το φαρμάκι είναι ελάχιστη.
Σε πολύ μικρές ποσότητες, ένα βότανο όπως ο κρόκος  μπορεί να ωθήσει ένα σύστημα σε ισορροπία, ή σε μια κατεύθυνση που ο χρήστης μπορεί να αντιμετωπίσει σαν θετικό  - για παράδειγμα, όπως συμβαίνει όταν ο κρόκος χρησιμοποιείται σε ένα πιάτο σαν μπαχαρικό, ή καταναλώνονται το ως  τσάι.
Ωστόσο, σε υψηλότερες “φαρμακολογικές δοσολογίες,” ειδικά όταν αναμιγνύονται με άλλα  συνταγογραφούμενα φάρμακα, υπάρχει κίνδυνος να γίνει σοβαρή βλάβη.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: