ΑΝΘΡΩΠΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΕΙΣΕΡΧΕΣΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΥΘΥΝΗ!!!
ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ ΑΜΕΣΑ!!!!
ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΛΛΩΝ!!!

Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να
ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ΄τον
κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να
σμίξουμε τον κόσμο
(Γιάννης Ρίτσος)

ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
ΚΑΙ
ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ
ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
(Φώτης)

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Σύσταση φορέα και πλαίσιο έρευνας υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος


Ως το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο νομοσχέδιο της τελευταίας εικοσαετίας, χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το ενιαίο πολυνομοσχέδιο για την ενέργεια, το οποίο θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή και πτυχές του οποίου συζητήθηκαν στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο. Στο ν/σ προβλέπεται η σύσταση φορέα και το πλαίσιο έρευνας υδρογονανθράκων,
με την κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα μετά την ψήφισή του να προχωρήσει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο Πέλαγος μέχρι και νοτίως της Κρήτης. Η εν λόγω περιοχή έχει επιφάνεια 230.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες, στις συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις μεγαλύτερες διεθνώς και οι οποίες χρηματοδοτούν τις εν λόγω έρευνες.
Η προκήρυξη έχει σταλεί και στη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Σεισμικών Ερευνών με έδρα τις ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχουν 150 εταιρείες, ενώ από την Ένωση ζητήθηκαν και παρατηρήσεις βελτίωσης της προκήρυξης.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στην εν λόγω περιοχή ενδέχεται να υπάρχουν μεγάλα κοιτασμάτα πετρελαίου, που να ξεπερνούν κατά τέσσερις φορές αυτά του Πρίνου στην Θάσο και την Καβάλα. Με βάση τους υπολογισμούς, οι αποδόσεις σε βάθος 20ετίας από πιθανή εκμετάλλευση κοιτασμάτων της περιοχής θα ανέλθουν στο ύψος των 12-16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ως τα τέλη Ιουλίου θα έχει εκδοθεί η προκήρυξη για τις σεισμικές έρευνες και περί τα τέλη Οκτωβρίου θα εκδηλωθούν οι προσφορές ώστε έως τον επόμενο χρόνο, η κυβέρνηση να είναι σε θέση να ξέρει τι κρύβει το υπέδαφος της χώρας.
Σε ότι αφορά τον φορέα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων αναφέρθηκε πως θα είναι με την μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας του Δημοσίου "με μία μετοχή" και θα έχει επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Αναφορικά με το πλαίσιο έρευνας υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση συζητά τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας και κατ' αρχήν μειώνεται από 40% στο 20% ο φόρος των εταιρειών. Στο 20% θα προστεθεί και ένας φόρος ύψους 5%, ο οποίος θα αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες.
Η δεύτερη πηγή εσόδων για το Δημόσιο αναμένεται να προέλθει από το μίσθωμα που θα καταβάλλουν οι εταιρείες για την ενοικίαση του χώρου έρευνας (royalties).
Η τρίτη πηγή εσόδων αναμένεται από το "μπόνους" υπογραφής (signature bonus) με την οποία μια εταιρεία αποκτά το δικαίωμα διεξαγωγής ερευνών.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, τους αγωγούς Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και Ελλάδας - Ιταλίας, την προστασία των καταναλωτών και τη δυνατότητα συμμετοχής τρίτων στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με την οποία υλοποιείται η αλλαγή στη διαχείριση των υδροηλεκτρικών σταθμών και η πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στο 40 % της λιγνιτικής παραγωγής ρεύματος αλλά και η σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: