ΑΝΘΡΩΠΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΕΙΣΕΡΧΕΣΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΥΘΥΝΗ!!!
ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ ΑΜΕΣΑ!!!!
ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΛΛΩΝ!!!

Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να
ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ΄τον
κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να
σμίξουμε τον κόσμο
(Γιάννης Ρίτσος)

ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
ΚΑΙ
ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ
ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
(Φώτης)

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Πόσο μειώνονται οι μισθοί στο δημόσιο

Θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.

Αναλυτικοί πίνακες με τις αποδοχές των υπαλλήλων.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Νέο χαράτσι στις αποδοχές των 450.000 πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, το οποίο, σε συνδυασμό με τις περικοπές κατά 50% στο κίνητρο απόδοσης και τα επιδόματα ειδικής απασχόλησης, θα οδηγήσει σε μειώσεις αποδοχών κατά 10%-15% από τη 1 Αυγούστου επέβαλαν στα μουλωχτά ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης με τον δεύτερο εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τον οποίο κατέθεσαν βιαστικά προχθές το απόγευμα στη Βουλή.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η "Μ", οι δύο υπουργοί προσέθεσαν στο άρθρο 24 του νέου εφαρμοστικού νόμου διάταξη-βόμβα, με την οποία προβλέπεται ότι οι ειδικές εισφορές υπέρ ανέργων και Ταμείου Πρόνοιας, συνολικού ποσοστού 3%, οι οποίες επιβλήθηκαν (με τον προηγούμενο εφαρμοστικό νόμο) επί των αποδοχών των υπαλλήλων του δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και των ΝΠΙΔ, θα εφαρμοστούν αναδρομικά από τη 1-1-2011. Διευκρινίζεται ότι οι ειδικές εισφορές, “που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2011 έως 31.7.2011 θα κατανεμηθούν ισόποσα και θα συνεισπραχθούν με τις εισφορές των επόμενων μηνών του έτους 2011, σύμφωνα και με όσα θα ορίζονται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου”!

Η παρακράτηση των εισφορών
Η μεθόδευση αυτή των δύο υπουργών θα έχει ως αποτέλεσμα οι εισφορές 2% υπέρ ανέργων και 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που θα παρακρατούνται από τις αποδοχές του μηνός Αυγούστου 2011 και των επομένων μηνών μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011 να μην είναι τελικά 3% αλλά... 7,2%, αφού στο αρχικό ποσοστό 3% θα προστεθεί ένα επιπλέον 4,2% που είναι το συνολικό ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στο ύψος των εισφορών του πρώτου επταμήνου του τρέχοντος έτους.
Συνεπώς, από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011 οι 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι του δημοσίου και των ΔΕΚΟ θα επιβαρύνονται σωρευτικά με εισφορές υπέρ ανέργων και ΤΠΔΥ συνολικού ποσοστού 7,2% επί των αποδοχών τους. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την περικοπή κατά 50% των κινήτρων απόδοσης και των επιδομάτων ειδικής απασχόλησης, που αναμένεται να ισχύσει επίσης από τον επόμενο μήνα, θα έχει ως συνέπεια οι περικοπές στις συνολικές αποδοχές των 450.000 πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου να φθάσουν στα επίπεδα του 10%-15% από τη 1-8-2011.
Οι νέες σημαντικές εισοδηματικές απώλειες που θα υποστούν οι 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι εξαιτίας των παραπάνω μεθοδεύσεων της κυβέρνησης αποτυπώνονται καλύτερα στους σχετικούς ενδεικτικούς πίνακες που παραθέτουμε. Από τους πίνακες αυτούς προκύπτει, ειδικότερα, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν λαμβάνουν επιδόματα ειδικής απασχόλησης θα χάσουν από 98,30 έως και 267,84 ευρώ τον μήνα, ενώ ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ α’ βαθμού, οι οποίοι λαμβάνουν επιδόματα ειδικής απασχόλησης, θα χάσουν από 200,40 έως και 242,56 ευρώ τον μήνα! Σε ετήσια βάση, οι απώλειες θα κυμανθούν φέτος από 491,50 έως και 1.339,25 καθώς οι περικοπές των κινήτρων απόδοσης και των επιδομάτων ειδικής απασχόλησης θα ισχύσουν μόνο για 5 μήνες το τρέχον έτος.

Η διάταξη
Όπως από χθες έχει αποκαλύψει η "Μ", στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου περιλαμβανόταν διάταξη που προέβλεπε την περικοπή κατά 50% των κινήτρων απόδοσης και των επιδομάτων ειδικής απασχόλησης των πολιτικών υπαλλήλων του δημοσίου, των κινήτρων απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, των επιδομάτων ειδικής απασχόλησης των στρατιωτικών και των επιδομάτων ταχύτερης διεκπεραίωσης υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών. Η διάταξη αυτή όμως δεν υπάρχει στο κείμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σκοπεύει να την εντάξει είτε σε αυτό το νομοσχέδιο, με τροπολογία που θα καταθέσει εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή, είτε στον εφαρμοστικό 3 που θα καταθέσει τον Αύγουστο, στον οποίο θα περιλαμβάνονται και όλες οι υπόλοιπες ρυθμίσεις για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή:
α) Το κίνητρο απόδοσης μειώνεται:

· από 57 σε 28,50 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους της κατηγορίας ΥΕ,

· από 64 σε 32 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους της κατηγορίας ΔΕ,

· από 90 σε 45 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους της κατηγορίας ΔΕ,

· από 100 σε 50 ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους της κατηγορίας ΔΕ.

β) Το επίδομα ειδικής απασχόλησης για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ α’ βαθμού μειώνεται από 170 σε 85 ευρώ για την κατηγορία ΥΕ, από 121,44 σε 60,72 ευρώ για τις κατηγορίες ΔΕ και ΤΕ και από 89,05 σε 44,50 ευρώ για την κατηγορία ΠΕ.
γ) Το επίδομα ειδικής απασχόλησης για τους υπαλλήλους των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων μειώνεται από 40,48 σε 20,24 ευρώ τον μήνα.
δ) Το επίδομα ειδικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών, το οποίο κυμαίνεται από 88 έως 235 ευρώ τον μήνα, μειώνεται σε 44 έως 117 ευρώ τον μήνα.
ε) Το επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης των δικαστικών λειτουργών περικόπτεται κατά 202,40 έως 404,80 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τον βαθμό! Ειδικότερα:

· Για ειρηνοδίκη Δ’ και Γ’ τάξεως και δόκιμο εισηγητή του ΣτΕ, καθώς και
για τους αντίστοιχους, το επίδομα μειώνεται από 404,80 σε 202,40 ευρώ τον μήνα.

· Για ειρηνοδίκη Β’ τάξεως το επίδομα μειώνεται από 574,08 σε 277,04 ευρώ τον μήνα.

· Για ειρηνοδίκη Α’ τάξεως το επίδομα μειώνεται από 662,40 σε 331,20 ευρώ.

· Για τον πρωτοδίκη, τον εισηγητή του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου το επίδομα μειώνεται από 574,08 σε 287,04 ευρώ.

· Για τον πρόεδρο πρωτοδικών το επίδομα μειώνεται από 662,40 ευρώ
σε 331.20 ευρώ, ενώ για τον πρόεδρο εφετών και τον σύμβουλο επικρατείας μειώνεται από 736 σε 368 ευρώ.

· Για τον πρόεδρο του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου το επίδομα μειώνεται από 809,60 σε 404,80 ευρώ.

στ) Το κίνητρο απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων μειώνεται από 208 σε 104 ευρώ τον μήνα.
ζ) Το επίδομα ειδικής απασχόλησης για την εθνική άμυνα μειώνεται από 375,65 σε 187,83 ευρώ για τους ανώτατους αξιωματικούς, από 212,92 σε 106,46 ευρώ για τους λοιπούς αξιωματικούς και τους ανθυπασπιστές και από 162,73 σε 81,37 ευρώ για τους υπαξιωματικούς και τους μόνιμους στρατιώτες.

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του Υπ.Οικ. για περαίωση, φορολογία, ασφαλιστικό δημοσίων υπαλλήλων

Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

Διευρύνεται η περαίωση με στόχο να συμπεριλάβει περισσότερες επιχειρήσεις, παρέχεται και αμνηστία σε όσους «ξέχασαν» να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις έως και το 2010, για αντικείμενα εισοδήματος, ΦΠΑ ακινήτων και άλλων εμμέσων φόρων, ενώ μπαίνουν ιδιώτες στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και ανατίθενται σε ομάδες δικηγόρων ο εντοπισμός περιουσιακών στοιχείων οφειλετών.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις ενσωματώνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή και σύντομα θα αποτελέσουν νόμο του κράτους.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν στις διατάξεις των άρθρων 1-13 του ν. 3888/2010 ένας μεγαλύτερος αριθμός επιτηδευματιών, εφόσον δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία από τον έλεγχο του γραφείου και αυτό θα έχει θετική επίπτωση στα έσοδα του Δημοσίου και επιπλέον θα απελευθερώσει ελεγκτικό δυναμικό το οποίο θα μπορέσει να ασχοληθεί με τον έλεγχο σοβαρότερων υποθέσεων και επιτηδευματιών που θα προκύψουν εντός του δείγματος, μέσω ανάλυσης κινδύνου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 80 του Ν. 3842/2010.

Παράλληλα με άλλη διάταξη, δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις για εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι και τη χρήση του 2010 και τα οποία δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν ανακριβώς, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ο χρόνος υποβολής των δηλώσεων είναι μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του παρόντος νόμου. Για το φόρο που οφείλεται με τις ανωτέρω δηλώσεις, δεν επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, εφόσον αυτός καταβληθεί εφάπαξ, ενώ αν η κύρια οφειλή καταβληθεί σε δόσεις, αυτή προσαυξάνεται με την επιβολή πρόσθετου φόρου 10% για τις περιπτώσεις για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και 3% για τις περιπτώσεις που η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε μέχρι και την έναρξη ισχύος του παρόντος. Επίσης, σε περίπτωση που με τις εν λόγω δηλώσεις δεν προκύπτει φόρος για καταβολή, δεν επιβάλλεται πρόστιμο.

Η ρύθμιση καλύπτει φόρους όπως ΦΠΑ, εισοδήματα αυτοτελώς φορολογούμενα, φόρους υπεραξίας ακινήτων, παρακρατούμενους φόρους, φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων, μεταβίβασης ακινήτων, φόρους κληρονομικών, γονικών παροχών, δωρεών ή προικών κ.λπ.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

* Καταργείται η μείωση των προστίμων (άρθρο 4 του ν.3610/2007) που προβλέπονταν ότι εφόσον ο φορολογούμενος επιλεγεί για προσωρινό ή τακτικό έλεγχο μπορούσε να υποβάλει αρχικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών, τελών και εισφορών, με μείωση στο 1/2 των πρόσθετων φόρων που προβλέπονται επί εκπροθέσμων δηλώσεων.

Όπως εξηγεί το ΥΠΟΙΚ, από τη μέχρι τώρα εφαρμογή της διάταξης προκύπτει ότι είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογουμένων, προκειμένου να επωφεληθούν των μειωμένων προσαυξήσεων και προστίμων, καθώς και την επιμήκυνση του χρόνου της ελεγκτικής διαδικασίας.

* Παρατείνεται η προθεσμία παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων που λήγει στις 31.12.2011 μέχρι και 31.12.2012, λόγω του μεγάλου αριθμού παραγραφόμενων υποθέσεων. H προτεινόμενη παράταση του χρόνου παραγραφής κρίνεται αναγκαία λόγω αντικειμενικής δυσχέρειας ελέγχου των υποθέσεων των παραγραφόμενων χρήσεων μέχρι 31.12.2011, εξαιτίας και της ενασχόλησης των ΔΟΥ και των ελεγκτικών κέντρων κυρίως με τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων (ΦΠΑ κ.λπ.) στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσωρινών και προληπτικών ελέγχων, αλλά και των διασταυρώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

* Μετά από ειδικές διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ, θα εκδίδονται ειδικά εκκαθαριστικά και θα αποστέλλονται στους υπόχρεους, που δραστηριοποιούνται σε τομείς, με έφεση στη φοροδιαφυγή. Μεταξύ αυτών, στην αιτιολογική έκθεση κατονομάζονται οι τόκοι καταθέσεων εξωτερικού. Θα εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα που αποστέλλεται στον υπόχρεο και τα ποσά που βεβαιώνονται καταβάλλονται σε τρεις δόσεις.

* Δεν θα αποστέλλονται πλέον εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ σε ιδιοκτήτες που απαλλάσσονται (80% του συνόλου), ώστε να μειωθεί το κόστος.

* Παρέχεται η δυνατότητα «χορήγησης στοιχείων σε ιδιώτες που έχουν αναλάβει βάσει συμβάσεως κάποιο έργο έναντι του Δημοσίου για την υποβοήθηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού».

* Παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών για αναθέσεις έρευνας με στόχο τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων σε ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες τους.

* Προβλέπονται ρυθμίσεις για τα σκάφη που αποχαρακτηρίστηκαν από επαγγελματικά.

* Τα εκθεσιακά αυτοκίνητα των εμπόρων Ι.Χ. μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς της απόσυρσης.

* Παρατείνεται μέχρι και 30 Δεκεμβρίου 2011 το φορολογικό καθεστώς για τα αυτοκίνητα με προδιαγραφές «EURO 2004».

Ρύθμιση για το ύψος των συντάξεων

Σύμφωνα με διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ο επαναπροσδιορισμός του συνολικού ποσού της σύνταξης κατά τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να κατατείνει στο ίδιο αποτέλεσμα (δηλ. στο ίδιο συνολικό ποσό σύνταξης) με βάση όμως συνταξιοδοτικά «γνωρίσματα» (Μισθολογικό Κλιμάκιο και χιλιοστά) δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί με βάση την ισχύουσα μέχρι 31.12.2007 (πριν την ισχύ του ν. 3029/2002) συνταξιοδοτική νομοθεσία.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πλαφόν της μηνιαίας σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου που λαμβάνουν και άλλη σύνταξη από το Δημόσιο ή από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης στο ακαθάριστο ποσό των μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου με 35 χρόνια υπηρεσίας.

Με το νομοσχέδιο παρέχεται το δικαίωμα σε όσους έχουν ασφαλισθεί για πρώτη φορά από 1.1.1993 και μετά, και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2013 και μετά, να λαμβάνουν σύνταξη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει 40 έτη πλήρους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Το προσλαμβανόμενο από 1.1.2011 προσωπικό στους δήμους υπάγεται στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό καθεστώς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: