ΑΝΘΡΩΠΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΕΙΣΕΡΧΕΣΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΥΘΥΝΗ!!!
ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ ΑΜΕΣΑ!!!!
ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΛΛΩΝ!!!

Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να
ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ΄τον
κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να
σμίξουμε τον κόσμο
(Γιάννης Ρίτσος)

ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
ΚΑΙ
ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ
ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
(Φώτης)

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Κρυφή απειλή το… πλυντήριο πιάτων


Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Τα πλυντήρια πιάτων παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη επικίνδυνων μυκήτων, λένε οι ειδικοί. Η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες παρέχουν το ιδανικό περιβάλλον για δύο είδη μυκήτων που μπορεί να αναπτυχθούν και σε άλλα οικιακά είδη, όπως τα πλυντήρια ρούχων και οι συσκευές του καφέ.

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Fungal Biology», στα λάστιχα της πόρτας του 62% των πλυντηρίων πιάτων που εξετάστηκαν, υπήρχαν οι μύκητες exophiala dermatitidis και exophiala phaeomuriformis.

Οι δύο μύκητες μπορεί να προσβάλλουν τον άνθρωπο προκαλώντας δερματικά ή καρδιολογικά συμπτώματα, ενώ ειδικά ο exophiala dermatitidis μπορεί να προκαλέσει και αποστήματα στον εγκέφαλο.

Έχει επίσης διαπιστωθεί πως μπορεί να αποικίσει στους πνεύμονες των πασχόντων από κυστική ίνωση, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις έχει κοστίσει τη ζωή ανθρώπων που δεν έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

Και τα δύο είδη επέδειξαν αξιοσημείωτη αντοχή στη θερμότητα, τις υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων και στα καθαριστικά των πλυντηρίων πιάτων. Η αντοχή αυτή εξηγεί γιατί επέζησαν ακόμα και σε θερμοκρασίες 80 βαθμών Κελσίου και παρά την χρήση των πιο «δυνατών» καθαριστικών προϊόντων που υπάρχουν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως είναι ένας συνδυασμός ιδιοτήτων, ο οποίος δεν έχει παρατηρηθεί άλλη φορά σε μύκητες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 189 δείγματα που ελήφθησαν από σπίτια σε 101 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Τα 102 από τα δείγματα ελήφθησαν από πόλεις της Σλοβενίας, 42 από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, 16 από την Βόρειο και Νότιο Αμερική, 5 από το Ισραήλ, 10 από τη Νότιο Αφρική, 7 από την Άπω Ανατολή και 7 από την Αυστραλία.

«Η εκτενής παρουσία των μυκήτων exophiala σε συσκευές που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια υποδηλώνει ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν εισέλθει σε μια εκπληκτική εξελικτική διαδικασία, που στο μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Πολόνα Ζαλάρ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, στη Σλοβενία

Δεν υπάρχουν σχόλια: