ΑΝΘΡΩΠΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΕΙΣΕΡΧΕΣΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΥΘΥΝΗ!!!
ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ ΑΜΕΣΑ!!!!
ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΛΛΩΝ!!!

Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να
ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ΄τον
κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να
σμίξουμε τον κόσμο
(Γιάννης Ρίτσος)

ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
ΚΑΙ
ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ
ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
(Φώτης)

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

18 Μαΐου - Παγκόσμια ημέρα Μουσείων





Γράφει : Μαρία Παπαλουκά



Σαν σήμερα έχει οριστεί ο εορτασμός της ημέρας των μουσείων σ' όλον τον κόσμο, με σκοπό τα μουσεία να γίνουν φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών και με στόχο την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, την συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια ημέρα των Μουσείων ας κάνουμε μια μικρή αναφορά σ' ένα μουσείο η περιήγηση του οποίου είναι σαν μια επίσκεψη στα μνημεία της Ακρόπολης.




Αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης όπως αυτή αποτυπώθηκε στην Αθήνα την εποχή του χρυσού αιώνα του Περικλή, αλλά και σε περιόδους πριν και και μετά από αυτόν, βρίσκονται στο μουσείο της Ακρόπολης. Ένα αίτημα ετών με εμπνευστή τον Κων/νο Καραμανλή ο οποίος υπέδειξε την τοποθεσία δημιουργίας το 1976 και όνειρο της Μελίνας Μερκούρη η οποία συνέχισε τις προσπάθειες την δεκαετία του '80, ολοκληρώθηκε κάτω από τον Ιερό Βράχο πριν από περίπου δυο χρόνια από τον αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί και τον καθηγητή Αρχαιολογίας Δημήτρη Παντερμάλη. Το μουσείο της Ακρόπολης είναι ένας χώρος ο οποίος προκαλεί δέος, θαυμασμό στον επισκέπτη και συναισθήματα υπερηφάνειας σε κάθε Έλληνα πολίτη.


Πολλοί έχουν κατά καιρούς αναφέρει:
“Για τον κόσμο η Ελλάδα είναι πάντα η σκεπτόμενη Αθήνα που ακουμπάει στο δόρυ της. Και ποτέ πριν από αυτήν η τέχνη δεν είχε συνενώσει το δόρυ με την σκέψη.... Η Ακρόπολη είναι το μόνο μέρος του κόσμου που κατοικείται ταυτόχρονα από το πνεύμα και από το θάρρος.”


ΑΝΤΡΕ ΜΑΡΛΟ, Αθήνα 28 Μαΐου 1959
“Πάνω στην Ακρόπολη, μέσα στη σιωπηλή αγκαλιά του τοπίου τούτου που τινάχθηκε από την προϊστορία, υψώνεται ένας λόγος περίπαθος, σχεδόν μια κραυγή, μια βοή σύντομη, ακέραιη, βίαιη, συμπαγής, βαριά, σουβλερή, κοφτερή αποφασιστική: το μάρμαρο των ναών φέρει την ανθρώπινη φωνή.”


ΛΕ ΚΟΡΜΠΥΖΙΕ, 1935
“Σήκωσε το κεφάλι και κοίταξε ψηλά προς τα Προπύλαια. Η μεγαλοπρεπή γαλήνη, η τέλεια ισορροπία των μαρμάρων, τον κατακτούσαν ξαφνικά, σα μια δύναμη υπέρτατη και ακατανίκητη, που δέσποζε τα πάντα, τον γέμιζαν ως το βαθύτερο είναι του, μ' ένα περίεργο αίσθημα - το αίσθημα άραγε του πλούτου; - σα να είχε αγγίξει ένα όριο τελειωτικό, που δεν μπόρεσε και δεν θα μπορούσε ποτέ να το ξεπεράσει ο ανθρώπινος νους.”


ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ, Αργώ, 1936
Το μουσείο της Ακρόπολης περικλείει όλο αυτό το μεγαλείο της τέχνης και της ιστορίας της χώρας που περιγράφουν Έλληνες και ξένοι περιηγητές. Είναι σύμβολο αυτοπεποίθησης και αστείρευτης πηγής έμπνευσης για το μέλλον. Ενώ ένας από τους πιο διακηρυγμένους σκοπούς του είναι η διεκδίκηση των Ελγίνειων μαρμάρων από τους σημερινούς κατόχους με σκοπό την επανένωση όλων των μερών του μνημείου. Το μουσείο της Ακρόπολης......
"....Είναι η θέωση του ανθρώπου;
Είναι η εξανθρώπιση του Θεού;
Είναι η κορύφωση του ελληνικού πνεύματος ....


Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι κιβωτός μιας πανανθρώπινης και διαχρονικής πολιτιστικής κληρονομιάς...
Αυτά που συμβολίζει ... δεν χωρίζουν, ενώνουν.
Δεν φανατίζουν, φωτίζουν.
Δεν ξεσηκώνουν, λυτρώνουν.
Δεν επιβάλλουν, απελευθερώνουν....


Τα μάρμαρα καλούν τα μάρμαρα..." όπως είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς ως Υπουργός Πολιτισμού στα εγκαίνια του μουσείου.
http://elpidablog.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: