ΑΝΘΡΩΠΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΕΙΣΕΡΧΕΣΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΥΘΥΝΗ!!!
ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ ΑΜΕΣΑ!!!!
ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΛΛΩΝ!!!

Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να
ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ΄τον
κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να
σμίξουμε τον κόσμο
(Γιάννης Ρίτσος)

ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
ΚΑΙ
ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ
ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
(Φώτης)

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Τα νέα οικονομικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση

Τα νέα οικονομικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση

Τι ειπώθηκε στην πολύωρη συνεδρίαση
του υπουργικού συμβουλίου

Νέους ειδικούς φόρους στο φυσικό αέριο και τα αναψυκτικά και περικοπές σειράς επιδομάτων (πλην του οικογενειακού και του χρονοεπιδόματος) αποφάσισε στη συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα πρώτα μέτρα του νέου πακέτου που θα έρθουν στη Βουλή και αποτελούν προϋπόθεση για τη συνέχεια της βοήθειας από τους δανειστές μας είναι τα εξής:
Νέοι φόροι

-Επιβάλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα αναψυκτικά.

-Εξισώνεται ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης.

-Επιβάλεται ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο αλλά θα εξακολουθήσει να είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο

-Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ


Περικοπές μισθών

-Κόβονται υπερωρίες, επιδόματα και κίνητρο απόδοσης - εξομάλυνσης στο δημόσιο.

-Επιβάλεται εισφορά (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις επικουρικές συντάξεις από 1ης Ιουλίου

Αποκρατικοποπιήσεις «εξπρές»


-Ταχυδρομικό ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ, καζίνο Πάρνηθας, επέκταση σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος

-ΤΤ και λιμάνια πρώτα στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων

Δηλώσεις ανώνυμης κυβερνητικής πηγής στο Bloomberg


Η ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των δύο μεγαλυτέρων λιμανιών της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του προγράμματος εκποίησης δημόσιας περιουσίας για τη μείωση του χρέους, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης που μετείχε σε σημερινή υπουργική συνάντηση στην Αθήνα.

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν μείνει ακόμη αδιευκρίνιστα μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα περιληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2011 - 2015.

Τα μέτρα επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής

Εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα ξεκινήσει άμεσα, επιπρόσθετες παρεμβάσεις ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ για το 2011, καθώς και εξασφάλιση άλλων 22 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2012-2015 αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα.

Στόχος, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, είναι το έλλειμμα να περιοριστεί στο 1% το 2015 και να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% που θα βοηθήσουν στη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είπε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα δημιουργηθεί Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας με ειδικά χαρτοφυλάκια για την κινητή και ακίνητη περιουσία και ανάμεσα στις υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεις που ανέφερε ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ΔΕΠΑ, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, κ.ά.

Η πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Παρά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ότι στο Υπουργικό θα υπήρχε ένταση, τελικώς υπήρξε ομοφωνία στα μεγάλα ζητήματα.
Οι πρώτοι ομιλητές Ανδρ. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας και Αννα Διαμαντοπούλου καθόρισαν το κλίμα της συνεδρίασης με τις θέσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι δεν θα προχωρήσει κανένα πρόγραμμα και η χώρα δεν θα αλλάξει αν ορισμένοι δίνουν ανόρεχτες μάχες οπισθοφυλακής. Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε ταχύτερους ρυθμούς στην αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας «Αν δεν βγούμε με ενιαία φωνή από αυτή τη συνεδρίαση και να προγραμματίσουμε το αύριο, τότε θα έχουμε λύσει το χειρόφρανο για τη χρεοκοπία» και ζήτησε να εξηγήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου γατί υπάρχει απόσταση ανάμεσα στους στόχους και την εφαρμογή τους. Πρότεινε ακόμα τρία σημεία που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα: ρευστότητα στην αγορά, αξιοποίηση της περιουσίας, συμψηφισμός χρεών με το Δημόσιο και επιπλέον να ορισθεί υφυπουργός αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεσει να αντέξει αν τεθούν θέματα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας ή θέματα συνταγματικά όπως είναι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος έκανε μια σύνθετη τοποθέτηση από την οποία προέκυψαν ερωτήματα για την πρότασή του σχετικά με την ψήφιση ορισμένων θεμάτων με πλειοψηφία 180 ψήφων. Στη συνέχεια όμως διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε να ψηφιστούν με 180 ψήφους το μεσοπρόθεσμο ή τα μέτρα για το 2011 αλλά η τροποποίηση της συνθήκης της Λισαβώνας και τα μακροπρόθεσμα μέτρα που θα δεσμεύσουν για πολλά χρόνια την κυβέρνηση. Η πρότασή του, είπε ο κύριος Βενιζέλος είναι κατά των εκλογών και κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας αλλά είναι υπέρ της συνεργασίας της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκε ένταση ανάμεσα στους κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο προς το τέλος της συνεδρίασης και διαδόθηκε ότι ο κ. Βενιζέλος είπε ότι βρισκόμαστε «σε δημοσιονομική κατοχή». Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης είπαν, απευθυνόμενοι στον κ. Παπακωνσταντίνου, ότι του έχουν κάνει πολλές προτάσεις τις οποίες δεν έχει λάβει υπόψη του και επεσήμαναν ότι υπάρχει αλαζονική συμπεριφορά. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι «δεν είναι έτσι, δεν το δέχομαι αυτό, έχουμε ένα πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Ο υπουργός Οικονομικών βρήκε στήριξη από τον κ. Ι. Ραγκούση αλλά και από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου ο οποίος λύνοντας τη συνεδρίαση επεσήμανε ότι γίνεται σοβαρή δουλειά στο Υπουργείο Οικονομικών.
Βγαίνοντας από τη συνεδρίαση ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι δεν εννοούσε την αντιμετώπιση της τρόικας από τον κύριο Παπακωνσταντίνου αλλά το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε με ένα υπέρογκο χρέος το οποίο της δημιουργεί επώδυνες δεσμεύσεις και διευκρίνισε ότι δεν έστρεψε τα πυρά του κατά του υπουργού Οικονομικών αλλά μίλησε για αλαζονική συμπεριφορά κάποιων στελεχών και παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών καθώς το υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει από τον περασμένο Δεκέμβριο να ξεκινήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα.
Ο κύριος Ρέππας επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι «υπάρχει και η κοινωνία. Εχουμε άγχος τι θα πούμε έξω αλλά θα πρέπει να υπολογίζουμε και τι λέμε μέσα. Πρέπει να μιλάμε με ευθύνη. Δεν γίνεται ΄όταν τελειώνει η δόση του δανείου να φωνάζει η αντιπολίτευση "τρέξτε να πάρετε μέτρα" και μετά να μας κατηγορεί ότι μακελεύουμε τον κόσμο». Ο υπουργός Υποδομών μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης είπε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν πολύ γρήγορα αλλά το σχήμα υπό το οποίο θα πραγματοποιηθούν θα αποφασισθεί έπειτα από την έκθεση που θα παρουσιάσουν οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων.
Η κυρία Λούκα Κατσέλη επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει πιο δυναμικά ενώ ο κύριος Ι. Ραγκούσης ανέφερε: «το προηγούμενο διάστημα φανήκαμε σαν να είμαστε μέρος του προβλήματος ενώ είμαστε η λύση του». Ο κύριος Πάνος Μπεγλίτης απέρριψε τη δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει και νέο Υπουργικό Συμβούλιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: