Ευγνώμων πρέπει να αισθάνεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προς τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για την κοσμιότητα της αντιπολίτευσης που του ασκεί με αφορμή τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας, βλέποντας τον εξευτελισμό που υφίσταται ο ομοϊδεάτης του σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο για πολύ ηπιότερα μέτρα λιτότητας αλλά και τα κοινοβουλευτικά μαρτύρια που περνάει ο επίσης ομοϊδεάτης τους πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες.
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Επί τρία ολόκληρα λεπτά οι δεξιοί γερουσιαστές φώναζαν εν χορώ «Θαπατέρο, παραίτηση, ολέ!», χτυπώντας τις γροθιές τους πάνω στα έδρανα και τα πόδια τους στο πάτωμα, την ώρα που ο Ισπανός πρωθυπουργός προσπαθούσε απεγνωσμένα, μη ακουόμενος, να εξηγήσει στο Σώμα τις θέσεις του.
«Πολιτικό απατεώνα» αποκάλεσε τον Θαπατέρο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Πίο Γαρθία Εσκουδέρο, κατηγορώντας τον ότι είναι «επαίσχυντα κηδεμονευόμενος από την ΕΕ» πριν κλείσει την παρέμβασή του προκαλώντας τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό: «Αν έχετε αξιοπρέπεια, προκηρύξτε εκλογές!».
Πλήρως απομονωμένος από τους πολιτικούς συμμάχους του που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας των σοσιαλιστών, ο Θαπατέρο θα πιει σήμερα το πικρό ποτήρι να επικυρώσει μόνο με το κόμμα του το... βασιλικό διάταγμα (!) με το οποίο αναγκάστηκε να περάσει ουσιαστικά πραξικοπηματικά τα μέτρα λιτότητας επειδή δεν θα περνούσαν από το κοινοβούλιο. Πιθανότατα κανένα από τα μικρά εθνικιστικά κόμματα που τον στηρίζουν δεν θα υπερψηφίσει τα μέτρα, αλλά θα κάνουν αποχή και έτσι το βασιλικό διάταγμα θα επικυρωθεί από τη Βουλή παρά τις αρνητικές ψήφους των πέντε αριστερών μικρών κομμάτων του ισπανικού κοινοβουλίου.
Κατά θα ψηφίσει πιθανότατα και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, αν και ασκούνται τεράστιες πιέσεις πάνω του από ισχυρότατους κύκλους της γερμανικής και γενικότερα της ευρωπαϊκής Δεξιάς, με επικεφαλής τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να κάνει τουλάχιστον αποχή αντί να ρίξει αρνητική ψήφο.
«Συμμορία άχρηστων» χαρακτήρισε την κυβέρνηση Θαπατέρο ο δεξιός βουλευτής Βιθέντε Φερέρ και τον πρωθυπουργό... «μεθυσμένο τιμονιέρη» που «πρέπει επειγόντως να αλλάξει».
Σοβαρότατη πολιτική ήττα για τον Θαπατέρο σημειώθηκε και την Τρίτη όταν εξεγέρθηκαν σύσσωμοι οι δήμαρχοι της Ισπανίας, μαζί και οι σοσιαλιστές ανάμεσά τους που αποτελούν άλλωστε και την πλειοψηφία, εναντίον μιας διάταξης των μέτρων που απαγόρευε στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να πάρουν οποιοδήποτε δάνειο! Υπό το βάρος της κατακραυγής, η κυβέρνηση μετέθεσε εκ των υστέρων την ημερομηνία έναρξης του μέτρου αυτού από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
Στη γειτονική Πορτογαλία η σκληρή Δεξιά της χώρας αποφάσισε να διασώσει την επίσης μειοψηφική σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες από την πρόταση μομφής που είχε υποβάλει την περασμένη Παρασκευή η κομμουνιστική Αριστερά. Το δεξιό και το ακροδεξιό κόμμα απείχαν τελικά από την ψηφοφορία (έχουν 88 βουλευτές) και έτσι οι 91 ψήφοι των σοσιαλιστών ήταν υπεραρκετές έναντι των μόλις 29 βουλευτών των δύο αριστερών πορτογαλικών κομμάτων, τα οποία θέλησαν να αποδείξουν τη συμπαιγνία σοσιαλιστών και δεξιών αναφορικά με τα μέτρα λιτότητας.
Η πρόταση μομφής και η άρνηση της πορτογαλικής Δεξιάς να την υπερψηφίσει και έτσι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές απέδειξαν αφενός τη συμφωνία της με τα μέτρα λιτότητας και αφετέρου την έμμεση αλλά σαφέστατη ομολογία της ότι δεν είναι σε θέση και δεν θέλει να κυβερνήσει σε τέτοιες συνθήκες, πράγμα που την εξουδετερώνει για χρόνια ως εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της Πορτογαλίας.
ΟΙ ΦΙΛΟΙ
Δείχνουν τώρα προς την έξοδο
Αρθρογράφοι φιλικών προς τους Ισπανούς σοσιαλιστές εφημερίδων αρχίζουν να δείχνουν όλο και πιο συχνά προς τον Θαπατέρο, μετά τα μέτρα λιτότητας που ψήφισε, την πόρτα εξόδου από την πολιτική. Θεωρούν ότι το μέλλον του έχει πλέον σφραγιστεί ανεξίτηλα. «Σε αυτό το πλαίσιο ένας πρωθυπουργός αρχίζει να σκέπτεται μήπως η καλύτερη συνεισφορά του στη χώρα θα ήταν να παραμερίσει» παραδίδοντας την εξουσία και την αρχηγία του κόμματος σε κάποιο άλλο στέλεχος, γράφει χαρακτηριστικά στην «Ελ Παΐς» ο Μιγκέλ Ανχελ Αγκιλάρ. «Σε αυτή την περίπτωση η σοσιαλιστική κυβέρνηση μας εξαπάτησε», παραδέχεται στην ίδια εφημερίδα ο Χουάν Κάρλος Ροντρίγκεθ Ιβάρα, μένοντας όμως στο πλάι του Θαπατέρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου