ΑΝΘΡΩΠΕ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΕΙΣΕΡΧΕΣΑΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΥΘΥΝΗ!!!
ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙΣ ΑΜΕΣΑ!!!!
ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΛΛΩΝ!!!

Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να
ξεχωρίσουμε αδελφέ μου απ΄τον
κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να
σμίξουμε τον κόσμο
(Γιάννης Ρίτσος)

ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
ΚΑΙ
ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟ
ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ
(Φώτης)

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

ΠΕΝΤΕΜΙΣΙ ΛΕΠΤΑ ΖΩΗΣ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΤΣΙΓΑΡΟ

Τη θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά στο κάπνισμα διατηρούν οι Έλληνες, ενώ οι γυναίκες είναι πλέον το ισχυρό φύλο του... καπνού. Στατιστικές κατέδειξαν ότι από τη δεκαετία του 1950 παρατηρήθηκε 600% αύξηση των θανάτων στις γυναίκες από καρκίνο πνεύμονα...

Ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος, είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταλήγουν από καρκίνο του στήθους, επισημαίνει ο καρδιοχειρουργός Νίκος Παπαδόπουλος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που είναι η 31η Μαΐου.
«Με τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος ελαττώνεται σημαντικά μέσα σε 1 ως 2 έτη. Είναι γνωστό ότι σε 20 λεπτά από τη διακοπή του καπνίσματος η πίεση και ο σφυγμός επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα, σε 8 ώρες, η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα στον οργανισμό μειώνονται στο μισό, σε 24 ώρες, ο οργανισμός αρχίζει να "καθαρίζει" από το μονοξείδιο του άνθρακα, σε 48 ώρες, εξαφανίζεται από τον οργανισμό η νικοτίνη και αρχίζει να βελτιώνεται η γεύση και η όσφρηση, σε 2-12 εβδομάδες, βελτιώνεται αισθητά η κυκλοφορία του αίματος, σε 3-9 μήνες, η αναπνευστική λειτουργία αυξάνεται και μειώνεται ο πρωινός βήχας, σε 5 χρόνια, ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες μειώνεται στο μισό….και σε 10 χρόνια, ο κίνδυνος για καρκίνο των πνευμόνων θα είναι ίδιος με κάποια που δεν έχει καπνίσει ποτέ, ενώ κατά μέσο όρο το κάθε τσιγάρο κόβει 5,5 λεπτά από τη ζωή», τονίζει ο κ. Παπαδάκης
Σύμφωνα με την κ. Αργυροπούλου – Πατάκα καθηγήτρια πνευμονολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «οι γυναίκες ενδίδουν όλο και πιο εύκολα στην καπνιστική συνήθεια με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως ο αριθμός των καπνιστριών θα αυξηθεί κατά 20% στα επόμενα χρόνια».
Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα ο αριθμός των ενήλικων γυναικών καπνιστών, ανέρχεται στο 41% του γυναικείου πληθυσμού αυτής της ηλικίας. Δηλαδή, περίπου 2 εκατομμύρια γυναίκες στην χώρα μας, επισκέπτονται καθημερινά το περίπτερο ή το ψιλικατζίδικο για να αγοράσουν τσιγάρα.
Στη λίστα, των ιατρικών προβλημάτων που απειλούν τις καπνίστριες είναι η βλάβη των ωοθηκών, η οστεοπόρωση αλλά και η εμφάνιση καρκίνου.
«Γιατρέ μου, πρέπει να το κόψω»
Μάλιστα, οι ειδικοί ελπίζουν πως η αύξηση της τιμής του τσιγάρου, θα έχει ως αποτέλεσμα να προβληματιστεί μεγάλη μερίδα φανατικών καπνιστών. Σύμφωνα με δεδομένα, σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλα κράτη παρατηρήθηκε μείωση που έφτανε έως και το 8%.
Και παρόλο που ακόμη δεν υπάρχουν ενδείξεις για το εάν παρατηρείται τέτοια στάση και στην Ελλάδα, φαίνεται παρόλα αυτά πως οι Έλληνες είναι αποφασιστικοί. Πανευρωπαϊκή μελέτη που διεξήχθη για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα απεξάρτησης από το κάπνισμα, κατέταξε την Ελλάδα στην πρώτη θέση ως προς την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Και όπως, υπογραμμίζουν πρώην καπνιστές, η επιτυχία τους στηρίζεται σε «τρικ» που ακολουθούν οι ειδικοί στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, που κάνουν την απεξάρτηση να μοιάζει με πρόκληση.
Στην ερώτηση ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας, τα χείλη εκείνων που έχουν να γευτούν το καπνό του τσιγάρου μήνες τώρα, μένουν κλειστά. «Προτρέπουμε τους καπνιστές να αναζητήσουν βοήθεια και να ζήσουν την εμπειρία αυτά», απαντούν.
Τα παραπάνω ανακοίνωσαν οι κ.κ Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας – πρύτανης της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παρασκευή Αργυροπούλου – Πατάκα, καθηγήτρια πνευμονολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Χριστίνα Γκράτζιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Το κάπνισμα και τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.
«Σκοπός μας είναι να προσφέρεται η δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε καπνιστή που θέλει να απαλλαγεί από την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, σε καλά οργανωμένα ειδικά πνευμονολογικά ιατρεία, όχι μόνον σε νοσοκομεία αλλά και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.
Ωστόσο, όπως παρατήρησε χρειάζεται αποφασιστική αντιμετώπιση και από την πλευρά της Πολιτείας, καθώς κάθε φορά που υφίστανται παράθυρα στην απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους ενισχύεται η τάση των καπνιστών να συνεχίζουν να ανάβουν τσιγάρο.
Το 70% των καπνιστών, δηλώνουν πως επιθυμούν να το κόψουν, αλλά μόνον το 20 – 30% προσπαθούν. Τελικά από αυτούς, 18.000 έχουν καταφύγει τα τελευταία χρόνια στα32 Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν σε όλη την χώρα.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε η κ. Γκράτζιου, τα τελευταία επισκέπτονται τα ιατρεία, ολοένα και νεότεροι – ακόμη και καπνιστές κάτω των 30 ετών.
Το αισιόδοξο, όπως η ίδια ανέφερε, είναι πως το 60% των καπνιστών επιτυγχάνουν τη διακοπή έπειτα από ένα πρόγραμμα βοήθειας.
Σημειώνεται, πως στα ειδικά ιατρεία ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με τις επιστημονικές μεθόδους και τις διεθνείς οδηγίες για τη θεραπευτική παρέμβαση. Τα ιατρεία λειτουργούν με προγραμματισμένα ραντεβού και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη γραμμή 800 801 80 80.

Πρωτιά στην Ευρώπη
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με έρευνατης Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρούμε για ακόμη ένα χρόνο τη θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση προϊόντων καπνού διατηρούν οι Έλληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 3-19 Οκτωβρίου 2009 , το 42% των Ελλήνων (47% άνδρες και 38% γυναίκες) δηλώνουν ότι καπνίζουν όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 29% (35% άνδρες και 25% γυναίκες). Στην ΕΕ υψηλά ποσοστά θεριακλήδων παρατηρούνται ακόμη στη Βουλγαρία με 39% και στην Ουγγαρία με 38%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ σημειώνονται στη Σουηδία με 16% και τη Φινλανδία με 21%.
Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 44% των Ελλήνων και το 49% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Όπως προκύπτει ακόμη από την κοινοτική δημοσκόπηση το 39% των πολιτών στην Ελλάδα ηλικίας 15-24 ετών δηλώνουν ότι καπνίζουν (35% στην ΕΕ), στους πολίτες 25-39 ετών οι καπνιστές φτάνουν το 54% (37% στην ΕΕ), στους πολίτες 40-54 ετών το 57% (35% στην ΕΕ) και στους άνω των 55 ετών το 23% (17% στην ΕΕ). Οι καπνιστές στην Ελλάδα δηλώνουν ότι καπνίζουν κατά μέσο όρο 21,4 τσιγάρα ημερησίως (14,4 στην ΕΕ) με τους άνδρες να καπνίζουν 23,8 τσιγάρα την ημέρα (15,7 στην ΕΕ) και τις γυναίκες 18,7 τσιγάρα (12,8 στην ΕΕ).
Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες διακοπής καπνίσματος, το 11% των Ελλήνων δηλώνει ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες επιχείρησε να το πράξει «μια φορά» (15% στην ΕΕ), «ανάμεσα σε δύο και πέντε φορές» το 5% των Ελλήνων (10% στην ΕΕ) και «πάνω από πέντε φορές» το 1% των Ελλήνων (3% στην ΕΕ).

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: